Kopytka z kaszy jaglanej


Kopytka z kaszy jaglanej

Kopytka jaglane w smaku bardzo przypominają te zwykłe, klasyczne kluski ziemniaczane, jednak ten przepis jest świetnym sposobem na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do naszego obiadu. Z podanej porcji wychodzi dość duża miska klusek, która spokojnie powinna wystarczyć na obiad dla 4 osób. Kopytka jaglane można jeść na słodko np. z jogurtem i cukrem lub na słono z sosem i mięsem albo podsmażone z cebulką i wędzonym boczkiem. Polecam!

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

200g kaszy jaglanej (ważona przed gotowaniem)

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 jajko

olej i sól do wody, do gotowania

 

*** Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości i jeszcze gorące razem z ugotowaną kaszą jaglaną przepuszczamy przez praskę do ziemniaków (lub np. przez maszynkę do mielenia mięsa) i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Do ciepłej ale już nie gorącej masy dodajemy mąki oraz jajko i szybko wyrabiamy ciasto ***

*** Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki z ciasta i kroimy kluski ***

*** W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku i  gotujemy przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ***

*** Kluski podajemy na ciepło prosto z wody lub odsmażone ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE