Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą w sosie pieczarkowym


Roladki drobiowe w sosie pieczarkowym

Miękkie i soczyste roladki z kurczaka wypełnione pysznym szpinakowym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczarkowym to wspaniały pomysł na obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

100g świeżego szpinaku

pół opakowania sera typu Feta

1 mała cebula

kilka pieczarek

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, papryka słodka i ostra

pół szklanki mąki pszennej

50 ml śmietanki 30% lub 36%

2 szklanki wody lub bulionu

olej do smażenia

 

 

*** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy ***

*** Na każdym rozbitym płacie mięsa układamy łyżkę pokruszonego sera Fety, delikatnie pieprzymy i oprószamy papryką ***

*** Następnie na mięsie układamy garść szpinaku i ponownie łyżkę pokruszonego sera ***

*** Mięso dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być dość niezgrabne ale po obtoczeniu w mące nadamy im jeszcze ładny kształt  ***

*** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach nadając im odpowiedni kształt ***

*** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nic nam się nie rozpadnie***

*** Następnie zdejmujemy mięso z tłuszczu, a na patelnie wkładamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulkę i podsmażamy przez chwilę, ciągle mieszając. Dokładamy ponownie mięso, całość zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny ***

*** Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną uprzednio z kilkoma łyżkami sosu z patelni, mieszamy i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką ***

*** Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą w sosie pieczarkowym