Sałatka do grilla – ze szparagami, papryką, pomidorkami i fetą


Sałatka grecka ze szparagami

Smaczna, zdrowa, kolorowa i niezwykle prosta w przygotowaniu sałatka grecka wzbogacona o jeden pyszny składnik, a mianowicie – zielone szparagi. Idealnie pasuje do dań z grilla, ale może także posłużyć jako lekka kolacja lub przystawka do dań obiadowych. Polecam!

 

 

 

Składniki:

100g mieszanki ulubionych sałat

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

10 sztuk pomidorków koktajlowych

1/2 opakowania sera typu Feta

1/2 szklanki czarnych oliwek

1 pęczek zielonych szparagów

SOS:  3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki zmielonego pieprzu

 

*** Na dużym talerzu lub w misce wykładamy sałaty ***

*** Paprykę kroimy w słupki i wykładamy na sałatę ***

*** Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na sałtce ***

*** Ser Feta kroimy w kostkę i wykładamy na pomidorkach ***

*** Oliwki kroimy w krążki i układamy na wierzchu sałatki ***

*** Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 4 minuty. Odcedzamy i układamy na sałatce ***

*** Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE