Imprezowe mini pizzerinki


Mini pizzerinki

Idealna przekąska na przyjęcie i nie tylko. Pyszne, puszyste mini pizze, które znikają w mgnieniu oka. Polecam!

 

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka suchych drożdży

2 łyżeczki oleju

3/4 szklanki letniej wody

szczypta soli

1 płaska łyżeczka cukru

 

Dodatki:

papryki w różnych kolorach (po kawałku)

wędliny: szynka, salami ok. 10dkg

cebula

ser żółty ok. 10dkg

sos pomidorowy lub ketchup

 

*** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto ***

*** Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posmarowanym olejem blacie, na grubość około 0,5 cm. Za pomocą dużej szklanki wycinamy w cieście kółeczka ***

*** Kółeczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy następne kółeczka ***

*** Paprykę, cebulę i wędlinę kroimy na kawałki ***

*** Na każdej pizzerince układamy po pare kawałków wędliny ***

*** Następnie układamy po kilka kawałków papryk i cebuli ***

*** Na końcu pizzerinki obsypujemy startym żółtym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C (z termoobiegiem) przez około 15 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )

  • PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj )

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o