Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Pomysł na prosty, pyszny i niedrogi obiad. Wyśmienite danie z piekarnika, które łatwo przygotujemy na rodzinny posiłek. Polecam!
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
200 g pieczarek
15 dkg żółtego sera
3 łyżki masła
Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
olej do smażenia
*** Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Wszystko razem smażymy, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli ***
*** Paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i podsmażamy razem przez chwilę ***
*** Dodajemy pomidory z puszki, całość doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu do czasu odparowania soku ***
*** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do mięsa. Wszystko przesmażamy razem przez kilka minut, często mieszając ***
*** Wystudzone ziemniaki kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła (1 łyżka) i na dnie wykładamy połowę ziemniaków, tak by trochę na siebie nachodziły ***
*** Na ziemniaki wykładamy masę mięsną ***
*** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła ***
*** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między czasie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i następnie posypujemy nim podpieczoną zapiekankę ***
*** Pieczemy dalej ok 10-15 minut – do rozpuszczenia sera ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ