Król lew – ciasto bez pieczenia!


Król lew – przepyszne ciasto bez pieczenia!

Pyszny i chrupiący przekładaniec pełen batonika Lion. Karmelowo – śmietankowe ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!

 

Składniki:

ok 55 sztuk herbatników

1 puszka masy kajmakowej

5 batoników Lion

500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

1 śmietan-fix

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

pół tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

*** Na dnie formy układamy warstwę herbatników (użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm) . Na ciasteczkach rozsmarowujemy masę kajmakową ***

*** Cztery batoniki Lion drobno kroimy ***

*** Na masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników ***

*** Połowę śmietany (250ml) ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz serek mascarpone i wszystko razem miksujemy, na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane batoniki i całość mieszamy razem, za pomocą łyżki. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki ***

*** Na masę ponownie wykładamy herbatniki. Resztę śmietanki (250ml) ubijamy ze śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta ***

*** Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy nią ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonym na plasterki batonikiem Lion ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o