Król lew – ciasto bez pieczenia!


Król lew – przepyszne ciasto bez pieczenia!

Pyszny i chrupiący przekładaniec pełen batonika Lion. Karmelowo – śmietankowe ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!

 

Składniki:

ok 55 sztuk herbatników

1 puszka masy kajmakowej

5 batoników Lion

500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

1 śmietan-fix

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

pół tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

*** Na dnie formy układamy warstwę herbatników (użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm) . Na ciasteczkach rozsmarowujemy masę kajmakową ***

*** Cztery batoniki Lion drobno kroimy ***

*** Na masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników ***

*** Połowę śmietany (250ml) ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz serek mascarpone i wszystko razem miksujemy, na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane batoniki i całość mieszamy razem, za pomocą łyżki. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki ***

*** Na masę ponownie wykładamy herbatniki. Resztę śmietanki (250ml) ubijamy ze śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta ***

*** Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy nią ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonym na plasterki batonikiem Lion ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

12 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
2 miesięcy temu

Robiłam już z10 razy żadna imprezka w domu się nie obędzie

Malwina
Malwina
11 miesięcy temu

PRZEPYSZNE zrobiłam po raz pierwszy ale na pewno nie po raz ostatni

Justyna Wyrzykowska
Justyna Wyrzykowska
11 miesięcy temu

Pyszne, a dzięki batonom syte:) jeden kawałek wystarczy, aby zaspokoić chęć na słodkie by za jakiś czas znowu się delektować 🙂 Szybko się robi i dzieci zachwycone:)

Domi
Domi
1 rok temu

Ile śmietan fixu dodać?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Zrobiłam, fajne ciasto, jednak bardzo jednolite w smaku… Karmel i śmietana.

Początkująca
Początkująca
1 rok temu

Dlaczego w przepisie nie jest napisane, że kajmak należy rozpuścić? Jeśli za robienie ciasta zabierze się osoba początkująca, to skąd ma o tym wiedzieć, jak na samym opakowaniu kajmaku też to nie jest napisane? Przepis powinien zawierać wszystkie kroki, jak przygotować ciasto, a nie skróty.

Tocba
Tocba
1 rok temu

Czy masa kajmakowa o smaku czekoladowym zepsuje smak ciasta ??

Marzena
Marzena
2 lat temu

Zrobiłam wczoraj wieczorem i dziś już spróbowałam, PRZEPYSZNE! Super strona, super przepisy 😉

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Nie wiem skad sie wzielas kobieto ale kocham Twojego blogaciacho wlasnie robie,filety z kurczaka w sosie z cukinia wlasnie zjedzone.wszystkie Twoje przepisy sa fantastycxne,postaram sie wyprobowac wszystkie