Król lew – ciasto bez pieczenia!

Król lew – przepyszne ciasto bez pieczenia!

Pyszny i chrupiący przekładaniec pełen batonika Lion. Karmelowo – śmietankowe ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!

 

Składniki:

ok 55 sztuk herbatników

1 puszka masy kajmakowej

5 batoników Lion

500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

1 śmietan-fix

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

pół tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

*** Na dnie formy układamy warstwę herbatników (użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm) . Na ciasteczkach rozsmarowujemy masę kajmakową ***

*** Cztery batoniki Lion drobno kroimy ***

*** Na masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników ***

*** Połowę śmietany (250ml) ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz serek mascarpone i wszystko razem miksujemy, na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane batoniki i całość mieszamy razem, za pomocą łyżki. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki ***

*** Na masę ponownie wykładamy herbatniki. Resztę śmietanki (250ml) ubijamy ze śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta ***

*** Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy nią ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonym na plasterki batonikiem Lion ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

16 komentarzy do “Król lew – ciasto bez pieczenia!”

  1. Justyna Wyrzykowska

    Pyszne, a dzięki batonom syte:) jeden kawałek wystarczy, aby zaspokoić chęć na słodkie by za jakiś czas znowu się delektować 🙂 Szybko się robi i dzieci zachwycone:)

  2. Dlaczego w przepisie nie jest napisane, że kajmak należy rozpuścić? Jeśli za robienie ciasta zabierze się osoba początkująca, to skąd ma o tym wiedzieć, jak na samym opakowaniu kajmaku też to nie jest napisane? Przepis powinien zawierać wszystkie kroki, jak przygotować ciasto, a nie skróty.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Przepis jest napisany krok po kroku! Kajmaku nie trzeba rozpuścić, wykładam go prosto z puszki. Jeżeli rozpuszczałabym kajmak przed wyłożeniem go na ciasto to z pewnością byłoby to opisane w przepisie. Pozdrawiam.

  3. Nie wiem skad sie wzielas kobieto ale kocham Twojego blogaciacho wlasnie robie,filety z kurczaka w sosie z cukinia wlasnie zjedzone.wszystkie Twoje przepisy sa fantastycxne,postaram sie wyprobowac wszystkie

    1. Monika - Blog z apetytem

      Bardzo dziękuje za miłe słowa. Cieszę się ogromnie, że moje przepisy się podobają. Jest mi niezmiernie miło czytać takie komentarze. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam 🙂

      1. Monika - Blog z apetytem

        W przepisie jest napisane: „użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm”. Można użyć brytfanki. Pozdrawiam :))

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry