Jajka z sosem chrzanowym zawijane w szynce


Jajka w szynce z sosem chrzanowym

Moja dzisiejsza propozycja na zbliżającą się Wielkanoc.

Jajka z warzywami i sosem chrzanowym zawijane w szynce to doskonały pomysł na smaczną i ładnie prezentującą się przekąskę. To danie świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie. Jajka podane w ten sposób wyglądają bardzo elegancko i wspaniale smakują. Polecam!

 

 

Składniki:

10 plasterków szynki (użyłam polędwicy sopockiej)

5 jajek

pół pęczka szczypiorku

ćwiartka czerwonej papryki

ćwiartka żółtej papryki

pół zielonego ogórka

5 rzodkiewek

opcjonalnie: czarne oliwki

Sos:

1 łyżka majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka chrzanu

sól, pieprz, cukier

 

 

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki ***

*** Papryki i ogórka kroimy w słupki a rzodkiewki w pół plasterki ***

*** Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. Całość delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru ***

*** Na każdym plasterku szynki rozsmarowujemy łyżeczkę sosu. Na to układamy po dwie ćwiartki jajka ***

*** Dokoła jajek układamy po kilka słupków papryki, ogórka, plasterki rzodkiewki i jeśli lubimy możemy też dołożyć pokrojone czarne oliwki. Boki szynki zakładamy na siebie tworząc rulonik i całość związujemy za pomocą szczypiorku na kokardkę ***

*** Ruloniki możemy jeszcze z wierzchu delikatnie polać pozostałym sosem ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o