Domowe placki tortilli


Domowe placki tortilli

Wcześniej zawsze kupowałam gotowe placki tortilli gdyż nie wiedziałam, że wykonanie ich samodzielnie jest takie łatwe, a do tego tanie. Odkąd przekonałam się na własnej skórze jakie to proste i szybkie, już zawsze goszczą u mnie tylko domowej roboty tortille. Polecam spróbować 🙂

Składniki na 4 sztuki:

1 szklanka mąki pszennej

130ml gorącej wody

1 łyżka oleju

szczypta soli

 

** Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i mieszamy a następnie zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez kilka minut. Jeżeli potrzebujemy więcej niż 4 placki, możemy od razu zrobić ciasto z podwójnych składników ***

*** Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja zrobiłam z podwójnej porcji więc wyszło mi 8 części ). Z każdego kawałka formujemy kule a następnie wałkujemy jak najcieniej na średnicę patelni na której będziemy smażyć tortille ***

*** Smażymy na suchej patelni (z nieprzywierającą powłoką) przez niecałą minutkę z jednej strony, odwracamy i smażymy przez około 30 sekund z drugiej strony i ponownie odwracamy i smażymy jeszcze 30 sekund ***

*** Na tortilli będą pojawiać się bąble, ale to normalne i nie należy się tym przejmować. Placki powinny miejscami się zrumienić ale trzeba uważać by się nie przypaliły ***

*** Nie możemy też piec tortilli zbyt długo ponieważ wówczas obeschnie, zrobi się krucha i nie damy rady jej zwinąć ***

*** SMACZNEGO ***

 

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Wyszły bardzo dobre.Proponowal bym tylko podzielić na trzy a nie cztery części. Troche male wyszly.Mąka, woda, olej. W tych kupnych trochę tego więcej:
Mąka pszenna 60%, woda, olej rzepakowy, substancja utrzymująca wilgoć (gliceryna), mieszanka wypiekowa (glukoza, sól, substancje spulchniające (difosforanny, węglany sodu), emulgator (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych), regulator kwasowości (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy) stabilizator (guma ksantanowa), substancje konserwujące (propionian wapnia, sorbinian. Wnioski same się nasuwają.
Źródło: https://czytajsklad.com/tortilla-tortilla/

Michał
Gość
Michał

Jaka gorąca woda? 40 minut czekania i tak problem z ugnieceniem