Żeberka pieczone z warzywami


Żeberka pieczone z warzywami

Kruche, delikatne i aromatyczne mięso pieczone z warzywami to świetny pomysł na inny niż zwykle obiad. Danie jest łatwe do przyrządzenia i przez większość czasu praktycznie robi się samo. Jeżeli jednocześnie z żeberkami upieczemy pyszne, złociste ziemniaczki to mamy cały obiad z piekarnika 🙂

 

 

Składniki:

1 kg żeberek

pół czerwonej papryki

pół żółtej papryki

1 czerwona cebula

pół niewielkiej cukinii

1 marchewka

kawałek pora

pół pęczka natki pietruszki

1/2 szklanki bulionu

pół pęczka natki pietruszki

przyprawa do żeberek

olej do smażenia

 

*** Żeberka dzielimy na porcje, nacieramy przyprawą i wkładamy na godzinę do lodówki ***

*** Następnie mięso podsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju – do zrumienienia ***

*** Warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzyw na to warstwę żeberek, ponownie warzywa i znów żeberka ***

*** Całość polewamy bulionem ***

*** Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę i 30 minut. W czasie pieczenia żeberek polecam upiec też pyszne ziemniaczki, przepis TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! PRZEPISY NA PRZEKĄSKI, DANIE I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ