Piegusek – babka z białek


Piegusek – babka z białek

W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka białek (około 6-7 sztuk )

1 szklanka cukru

1/2 szklanki zimnego stopionego masła

3/4 szklanki maku

1/2 szklanki rodzynek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

*** *** Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Dwukolorowe ciasto z białek

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o