Domowa kiełbasa słoikowa


Domowa kiełbasa słoikowa

Prosty i szybki przepis na niezwykle smaczną domową konserwę. Jest to wędlina przypominająca mielonkę z odrobiną tłuszczu i pyszną naturalną galaretką. Najważniejsze jest to, że kiełbasa słoikowa domowej roboty nie zawiera polepszaczy i konserwantów. Smakuje wybornie, a najlepiej z pajdą świeżego chleba i kiszonym ogóreczkiem 🙂

 

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej

0,5 kg boczku (surowego)

3 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

2 płaskie łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki soli

3 łyżki wody

 

*** Mięso mielimy na grubych oczkach maszynki, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja zazwyczaj robię kiełbasę z podwójnej porcji składników ***

*** Masę mięsną przekładamy do wyparzonych słoików, do 3/4 ich wysokości ***

*** Słoiki zakręcamy i wkładamy do wyłożonego ściereczką dużego garnka. Zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 minut. Po tym czasie słoiki wykładamy na blat, studzimy i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach kiełbasa jest dobra do jedzenia ***

*** Jeżeli jednak chcemy kiełbasę przechowywać przez dłuższy czas, należy ją poddać procesowi tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji. W tym celu następnego dnia wyjmujemy słoiki z lodówki, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki. Trzeciego dnia czynność powtarzamy, z tym, że gotujemy już tylko 30 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam również:

Domowa pieczeń rzymska

 

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wojciech Matyszkowicz
Wojciech Matyszkowicz
1 rok temu

Przepis super jedna uwaga co do tyndalizacji pomiędzy kolejnymi pasteryzacjami nie należy chować słoików do lodówki bo nam trzy krotne pasteryzowanie nic nie da słoiki trzymamy w temperaturze pokojowej w celu rozwinięcia się kultur bakterii nie ” wykończonych” pierwszą pasteryzacją i tak samo pomiędzy drugą a trzecią słoiki w temp. pokojowej . Pozdrawiam Wojtek

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Teraz wiem że muszę zrobić podwójną porcję.Pozdrawiam.Ola.

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Witam.Mam pytanie odnośnie kiełbasy w słoikach ile wychodzi słoików z podanej porcji?Pozdrawiam Ola.