Jak zrobić klasyczny tatar wołowy?


Jak zrobić klasyczny tatar wołowy?

Ludzie dzielą się na tych, którzy tataru, czyli surowego mięsa nie wezmą do ust i na tych którzy go uwielbiają ( ja jestem z tych drugich ;)) Do zrobienia befsztyku tatarskiego wcale nie trzeba posiadać szczególnych umiejętności. Cała tajemnica tkwi w doborze dobrego i świeżego mięsa oraz przypraw. Często tatar podawany jest w formie kulek z wgłębieniem wypełnionym surowym żółtkiem, ja jednak zazwyczaj mieszam wszystko razem i formuje mniejsze, zgrabne porcyjki, ale to już rzecz gustu, jak kto woli.

 

 

Składniki:

300g chudego mięsa wołowego: polędwica wołowa lub ligawa

1 cebula

2 ogórki kiszone

2 żółtka

1 łyżka oliwy

sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chilli

opcjonalnie 1 łyżka maggi w płynie

 

*** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ***

*** Następnie polędwice wołową lub ligawę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub bardzo drobno siekamy (tutaj zdania są podzielone, jedni preferują tatar siekany, inni wolą zmielony ;)) Natępnie mięso mieszamy z surowymi żółtkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą oraz opcjonalnie chili i maggi ***

*** Z doprawionego mięsa formujemy kuleczki ( najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi ) i układamy na talerzu. Cebulę oraz ogórki drobno kroimy i układamy obok mięsa. Tatar na zdjęciu poniżej wykonałam z podwójnej porcji składników ***

*** Zmielone lub posiekane mięso możemy również bez przyprawiania uformować w kulki (lub inny kształt) i przyozdobić żółtkiem każdą porcję oraz obsypać przyprawami z wierzchu) ***

*** Tatar podajemy schłodzony, tego samego dnia, w którym został przygotowany ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam także:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Jak zrobić klasyczny tatar wołowy?