Rogaliki trzyskładnikowe z makiem


Rogaliki trzyskładnikowe z makiem

Są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Ciasto robi się z zaledwie trzech składników, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, nawet dla amatorów. Zawsze wychodzi 😉 Polecam!

 

Składniki:

3 szklanki mąki

250g zimniej margaryny lub masła

1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

 

Dodatkowo:

1 puszka masy makowej

1/2 szklanki cukru pudru – na lukier

 

 

*** Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i siekamy razem. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 1 godzinę ***

*** Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 lub 12 trójkątów ( w zależności jakie duże chcemy uzyskać rogale, ja zrobiłam pół na pół, czyli połowę większych i połowę mniejszych). Na szerszej części trójkątów rozsmarowujemy masę makową ***

*** Trójkąciki z nadzieniem zwijamy do środka formując rogaliki. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do mocnego zrumienienia. Następnie rogale studzimy i lukrujemy ***

*** Aby uzyskać lukier należy cukier puder wymieszać z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam także:

Szybkie rogaliki drożdżowe