Sałatka w muszlach makaronowych


Sałatka w muszlach makaronowych

Idealna przekąska na przyjęcie, ale oczywiście nie tylko, świetnie sprawdza się także jako drugie śniadanie do pracy czy na uczelnie. Bardzo smaczna i efektownie wyglądająca sałatka, która zawsze robi furorę wśród gości. Jest to tak zwana „przekąska na raz”, którą zjemy bez konieczności używania sztućców i brudzenia talerzyków 😉

Składniki:

15dkg chudej szynki

3 jajka

1 mała puszka kukurydzy konserwowej

1 ogórek zielony

1 papryka czerwona

5 rzodkiewek

10dkg żółtego sera

1 pęczek zielonej pietruszki

20 sztuk muszli makaronowych

przyprawy: sól i pieprz

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

*** Wędlinę kroimy w kosteczkę i przekładamy do dużej miski ***

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Ser żółty i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczach. Ogórka i paprykę również kroimy w kosteczkę ***

*** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Następnie dodajemy majonez i jogurt, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaronowe muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i faszerujemy sałatką ***

*** Muszle z sałatką przechowujemy w zamkniętym plastikowym pudełku lub przykryte folią, aby makaron nie wysechł ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Sałatka Leśna polana