Krokiety z mięsem


Krokiety z mięsem

To mój sposób na przetworzenie resztek z gotowanego, smażonego czy pieczonego mięsa. Pyszne, chrupiące krokiety, najlepiej z sosem czosnkowym lub grzybowym. Zawsze gdy zostaje mi jakieś mięso z obiadu (na przykład z rosołu czy pieczeni), wkładam je do pudełeczka i zamrażam, gdy uzbiera się większa ilość, wyjmuje, rozmrażam, mielę i robię takie oto panierowane naleśniczki :))

Składniki na naleśniki:

1 szklanka mąki

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

szczypta soli

olej do smażenia

bułka tarta + jajko +2łyżki mleka- do panierowania

 

 

Składniki na farsz:

1/2 kg mięsa- gotowanego, smażonego lub pieczonego

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa

kilka kropel magi w płynie

opcjonalnie- kilka kropel oliwy

 

*** Składniki na ciasto mieszamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cieniutkie naleśniki. Z podanych składników wychodzi około 5-6 sztuk ***

 

*** Mięso mielimy. Do masy dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dość intensywnie przyprawiony i mieć zwartą, lepką konsystencje. Jeśli jest zbyt suchy możemy dodać kilka kropel oliwy. Farsz dzielimy na tyle części ile mamy naleśników. Na każdym placku u dołu układamy porcje mięsa i zwijamy: najpierw boki, później z dołu do góry ***

   

*** Zwinięte krokiety panierujemy: najpierw w roztrzepanym jajku wymieszanym z mlekiem a następnie w bułce tartej ***

  

*** Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Moje krokiety podałam z sosem czosnkowym (który zrobiłam z: pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, dwóch ząbków czosnku, posiekanego koperku oraz przypraw do smaku- sól, pieprz)***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także naleśniki zapiekane z serem i warzywami:

Naleśniki zapiekane z serem i warzywami

 

KOMENTARZE