Surówka z białej kapusty i papryki


Surówka z białej kapusty i papryki

Pyszna, zdrowa i kolorowa surówka z kapusty. Idealny dodatek do obiadu. Rewelacyjnie dopełni każde danie, zarówno smakowo jak i wizualnie. Polecam!

Składniki:

około 0,5 kg białej kapusty

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

1 marchew

1/2 pęczka zielonej pietruszki

 

Zalewa:

1 łyżka octu

3 łyżki oliwy lub oleju

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski ***

*** Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a pietruszką drobno siekamy ***

*** Składniki zalewy mieszamy ze sobą w miseczce i przelewamy do miski z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Całość odstawiamy na co najmniej 3 godziny. W między czasie jeszcze mieszamy. Surówka puści w tym czasie trochę soku i zmniejszy swoją objętość ***

*** Po upływie 3 godzin próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Surówka najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również:

Sałatka z cukinii- do słoików