Wiejski kociołek czyli sycące danie jednogarnkowe


Wiejski kociołek

Pyszny i sycący jednogar ;))  Doskonały sposób na rozgrzewający obiad przy jesiennych chłodach. Danie szybkie i łatwe w wykonaniu a do tego niedrogie – czego chcieć więcej ? Polecam!

Składniki:

1 duża lub 2 mniejsze kiełbasy wiejskiej ( lub inne )

15g wędzonego boczku

1 cebula

3-4 ziemniaki

1 marchewka

1 puszka białej fasoli

1/2 szklanki wody

Sól, pieprz, majeranek, czerwona ostra papryka

zielona pietruszka do posypania

 

*** Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w paseczki i zasmażamy na wysokiej patelni lub w garnku (nie użyłam oleju, ponieważ smażyłam na tłuszczu który wytopił się z boczku i kiełbasy), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i wszystko razem chwilę przesmażamy ***

*** Dokładamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze przez około 1 minutę, ciągle mieszając ***

*** Marchewkę kroimy w plasterki, dokładamy do potrawy i całość zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając ***

*** Dodajemy fasolę z puszki (bez zalewy) i gotujemy jeszcze kilka minut do momentu, aż ziemniaki całkowicie zmiękną ***

*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem ***

*** Wszystko mieszamy i gotowe! Podajemy na ciepło, posypane zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także bardzo lubiany na moim blogu, przepis na boloński garnek:

Boloński garnek