Risotto z kurkami i pomidorem


Risotto z kurkami i pomidorem

Szybki oraz pyszny obiad jednogarnkowy z kurkami i ryżem w roli głównej. U mnie jest to danie wegetariańskie, ale jeśli mamy ochotę możemy dodać również mięso, na przykład pokrojony w kosteczkę i podsmażony filet z kurczaka, przyprawiony solą oraz pieprzem, idealnie by tu pasował. Polecam :))

 

Składniki:

100g kurek

2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 szklanka ryżu

2 szklanki bulionu warzywnego

1 obrany ze skórki pomidor

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii ( opcjonalnie można użyć suszonej bazylii )

opcjonalnie: tarty parmezan do posypania

 

 

*** Kurki bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę i czosnek drobno siekamy i razem z kurkami podsmażamy w szerokim garnku, na maśle. Smażymy ciągle mieszając, przez około 2 minuty  ***

*** Następnie wsypujemy ryż i nadal smażymy oraz mieszamy, jeszcze przez około 1 minutę ***

*** Całość zalewamy bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 15 minut. Po tym czasie do garnka dokładamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i posiekaną bazylię, mieszamy ***

*** Gotujemy jeszcze kilka minut, do momentu, aż ryż zmięknie i wchłonie cały bulion. Po nałożeniu na talerz możemy posypać startym parmezanem ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także przepis na ziołowe risotto z warzywami:

Ziołowe risotto z warzywami