Makaronowe gniazdka z klopsikami


Makaronowe gniazdka z klopsikami

Smakowite połączenie makaronu z mięsem mielonym. A wszystko to zapieczone w pomidorowym sosie pod pierzynką z żółtego sera. Ciekawy i oryginalny pomysł na inny niż zwykle obiad!

Do zrobienia sosu możemy użyć pomidorów z puszki lub gotowej passaty pomidorowej z kartonika, jednak jeżeli mamy dostęp do świeżych i smacznych pomidorów to polecam użyć właśnie takich.

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa

8 gniazdek makaronowych

1/2 szklanki startego żółtego sera

 

Składniki na sos pomidorowy:

1 kg świeżych pomidorów ( zamiennie można użyć pomidorów z puszki lub gotowej passaty pomidorowej )

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka oleju do smażenia

4 łyżki śmietanki 30%

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

 

 

*** Pomidory lekko nacinamy, zalewamy wrzącą wodą, czekamy chwilę a następnie wodę odlewamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę ***

*** Cebule również kroimy w dużą kostkę i podsmażamy w garnku na oleju, aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty lub pokrojony czosnek oraz pomidory i ciągle mieszając zasmażamy razem ***

*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając ***

*** Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Śmietankę mieszamy z  dwiema łyżkami sosu pomidorowego i dodajemy do całości, mieszamy ***

*** Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą a także dodajemy posiekaną bazylię ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- przyprawiamy do smaku, tak jak na kotlety mielone. Masę dzielimy na 8 części i formujemy klopsiki ***

*** W żaroodpornym naczyniu wykładamy surowe gniazdka makaronowe (makaronu wcześniej nie gotujemy! )i na każdym z nich układamy mięsnego klopsika delikatnie go spłaszczając  ***

*** Całość zalewamy sosem pomidorowym ***

*** Każdego klopsika posypujemy startym żółtym serem ***

*** Naczynie żaroodporne przykrywamy (możemy użyć foli aluminiowej ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 45 minut- po około 30 minutach zdejmujemy przykrycie i dalej zapiekamy już odkryte ***

*** SMACZNEG0 ***

 

Polecam również bardzo popularny przepis na pyszną zapiekankę kebabową:

Kebabowa zapiekanka makaronowa