Leczo z cukinią- przetwory na zimę

Leczo cukinia, pomidory, papryka

Leczo z cukinią- przetwory na zimę

W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz szybki obiad. Oczywiście można jeść je także w wersji wegetariańskiej z dodatkiem tylko pieczywa i również będzie bardzo smacznie :))

 

Leczo z cukini w słoiku na zimę

Składniki:

2 kg papryki (użyłam czerwonej i żółtej)

2 kg cukinii

1 kg cebuli

2 ząbki czosnku

2 kg pomidorów (użyłam lima )

100 ml oleju

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżki octu

150 ml koncentratu pomidorowego

 

*** Cebulę kroimy w dużą kostkę, czosnek drobno siekamy i razem podsmażamy na oleju w dużym garnku ***

Cebula i czosnek do lecza

*** Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Mieszamy i dusimy kilka minut pod przykryciem ***

Gotowane pomidory na leczo

*** Następnie paprykę oraz cukinię kroimy w dużą kostkę i również dokładamy do potrawy ***

Warzywa do lecza z cukinią

*** Wszystko mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką oraz octem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając i uważając aby warzywa się za bardzo nie rozgotowały ***

Leczo warzywne z cukinią i pomidorami

*** Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Z podanej porcji wyszło mi 7 pół- litrowych słoików  ***

Przetowry warzywne na zimę w słoiku

*** SMACZNEGO ***

Polecam również pyszną i kolorową sałatkę z cukinii- do słoików:

Sałatka z cukinii- do słoików

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Leczo z cukinią- przetwory na zimę