Pieczeń rzymska z cukinią w cieście francuskim


Pieczeń rzymska z cukinią w cieście francuskim

Jest to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, można je spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno a także jako obkład do kanapek. Moja dzisiejsza pieczeń dzięki dodatkowi z cukinii i ciasta francuskiego jest mięciutka i soczysta w środku a krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak…:))

 

Pieczeń do kanapek

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 nieduża cukinia

1 jajko + 1 białko ( żółtko użyjemy do posmarowania pieczeni)

1 bułka namoczona w mleku

1 cebula

2 ząbki zmiażdżone czosnku

przyprawy (dajemy po około 1 łyżeczce lub do smaku): sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa

Ciasto francuskie (zużyłam pół opakowania)

1 żółtko do posmarowania

 

*** Do mięsa dodajemy cukinie oraz cebulę starte na tarce o dużych oczkach, bułkę moczoną w mleku dobrze odciśniętą, czosnek, jajko+białko oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę ***

Pieczeń z cukinią  Mielone mięso z dodatkiem cukini

*** Z masy formujemy wałek który umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z ciasta francuskiego wycinamy paseczki i układamy je na mięsie ***

Porcja mięsa mielonego z cukinią   Mięso w cieście francuskim

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180’C. Pieczeń smarujemy rozmieszanym żółtkiem i pieczemy przez 1 godzinę ***

Pieczeń w cieście francuski   Rzymska pieczeń z mięsem i cukinią

*** SMACZNEGO ***