Pizza Calzone


Pizza Calzone

Jest to pizza w kształcie pieroga z farszem w środku. Najlepiej smakuje podana z sosem czosnkowym 🙂 Z poniższego przepisu wychodzą 4 nieduże pizze. Jeśli chcemy możemy ciasto podzielić na pól i zrobić dwie większe porcje. Farsz oczywiście też możemy dowolnie modyfikować według własnych upodobań ;))

Składniki :

4 szklanki mąki (ok. 600 gramów)

1/4 kostki drożdży (25 gramów)

5 łyżek oliwy

około 2 szklanki wody

szczypta cukru

łyżka soli

 

Dodatki:

6 łyżek passaty pomidorowej (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)

1 ząbek czosnku

zioła: bazylia, oregano

15 dkg żółtego sera

10 dkg szynki

4 łyżki kukurydzy konserwowej

1 mała cebulka

 

*** Przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość (mój stał około 20 minut w ciepłym miejscu) możemy przejść do robienia ciasta ***

Zaczyn na ciasto po wyrośnięciu

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby było miękkie i odchodziło od rąk- jeśli będzie zbyt lepić się do rąk- należy dodać trochę mąki, jeśli natomiast nie będzie lepić się wcale- należy dodać trochę wody. Jeśli ciasto nie lepi się do rąk ale ma zwartą konsystencje- znaczy, że jest idealne! Pod koniec zarabiania dodajemy do ciasta sól oraz oliwę ***

Ciasto na pizze

*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na cztery kulki.

Ciasto na pizze dzielimy na kilka części

*** Kulki rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto dobrze jest umieścić na lekko wysmarowanym olejem papierze do pieczenia ponieważ wówczas łatwiej nam będzie je składać. Całość przykrywamy folią spożywczą lub ręczniczkiem i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut ***

Rozwałkowane kulki ciasta

*** W miseczce mieszamy passate pomidorową (lub koncentrat) z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami ***

Koncentrat zmieszany z ziołami

*** Po wyrośnięciu ciasto smarujemy sosem z passaty (brzegi pozostawiamy nieposmarowane)- po około 1 łyżce sosu na pizze, resztę zostawiamy do posmarowania już złożonych Calzone. Na każdej pizzy układamy po trochu startego żółtego sera, pokrojonej w paseczki szynki, posiekanej cebulki oraz kukurydzy konserwowej ***

Dodatki do piccy ułożone na cieście

*** Pizze składamy, jak pierogi, dokładnie zalepiając brzegi i przenosimy na blachę ***

Pizza Calzone

Picca zawinięta jak pierogi gotowa do pieca

*** Każdą pizze smarujemy z wierzchu pozostałą passatą i posypujemy małą ilością startego sera ***

Calzone posmarowane pssatą i posypane serem

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 20 minut ***

Picca po wyjęciu z piekarnika

Pizza Calzone

Picca Calzone z szynką i serem

*** SMACZNEGO ***