Grill rolada z mięsa mielonego

Mięso mielone z dodatkiem sera zółtego

Grill rolada z mięsa mielonego

Pogoda dopisuje więc warto pomyśleć o grillu. Dziś polecam małe urozmaicenie a mianowicie roladę z mięsa mielonego z żółtym serem, zawinięta w plasterki wędzonego boczku. Pyszne, soczyste mięsko z chrupiącą skórką i rozpływającym się serkiem w środku- czego chcieć więcej 😉

Rolada z mięsa mielonego na grilu

 

Składniki:

300 gram mięsa mielonego wieprzowego

10 cienkich plasterków wędzonego boczku

5 dkg żółtego sera w kawałku

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra

 

*** Mięso mielone doprawiamy do smaku wymienionymi przyprawami. Plastry boczku układamy na blacie tak aby lekko na siebie nachodziły. Na 3/4 powierzchni plastrów rozprowadzamy przyprawione mięso ***

Mielone mięso na plastrach boczku

*** Ser żółty tniemy w podłużne słupki i układamy na samym początku rolady ***

Żółty ser n ułożony na wewnętrznej części rolady

*** Następnie delikatnie zwijamy mięso razem z boczkiem tak aby ser był w środku ***

Rolada z mięsa mielonego zawinięta w boczku

*** Przed grilowaniem roladę najlepiej jest schłodzić około pół godziny w lodówce ***

Rolada po wyjeciu z lodówki

*** Potrawę grilujemy z każdej strony na rumiany kolor ***

Grilowana rolada z mięsem i boczkiem

*** Kiedy podczas grillowania z rolady zacznie powoli wypływać ser znaczy, że jest już dobra 😉 ***

Mięso z nadzieniem z sera zrobiona na grilu

*** SMACZNEGO ***

Do grilla polecam pyszną warzywną sałatkę, przepis:

Sałatka warzywna z sosem midowo-musztardowym, idealna do grilla!