Tarta z kremem z mascarpone i frużeliną malinową

Ciasto z malinami

Tarta z kremem z mascarpone i frużeliną malinową

Tarta z kremem z mascarpone i frużeliną malinową. Miałam w zamrażalce paczkę mrożonych malin więc postanowiłam je wykorzystać do tego pysznego ciacha, bo gdy przyjdzie prawdziwy sezon na letnie owoce to już tylko ze świeżymi będę robić 🙂 Tymczasem polecam tą wspaniałą tartę jak deser do popołudniowej kawki, jest pyszna, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę więcej cukru) lekko kwaskowata za sprawą malin co świetnie komponuje się ze słodkim kremem z mascarpone. Idealna :))

Tarta z kremem z mascarpone i frużeliną malinową.
Składniki na ciasto:
100g miękkiego masła
200g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko

Składniki na krem:
200g serka mascarpone
200ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
16g cukru waniliowego (małe opakowanie)

Składniki na frużeline malinową:
350g mrożonych malin
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżeczki wody

*** Składniki na ciasto zagnieść razem aż powstanie jednolita masa ***

Tarta, skłądniki na ciasto

Tarta, ciasto zagniecione do jednolitej masy
*** Cienką warstwę ciasta rozłożyć na blaszce do tartej lub tortownicy ( ja użyłam tortownicy o wymiarach 23 cm) tak aby boki miały około 3 cm wysokości. Ciasto ponakłuwać widelcem ***

Ciasto rozłożone na blasze
*** Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200′ C i piec około 15 minut, pilnując aby się nie przypaliło ***

Ciasto na tartę po wyjęciu z piekarnika

Ciasto, Tarta,
*** Kremówkę ubić mikserem a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i cukry, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto ***

Krem z kremówki na wypieczonym cieście
*** Mrożone maliny wsypać do rondelka, dodać cukier oraz sok z cytryny i zagotować, często mieszając. Jeżeli owoce będą zbyt kwaśne należy dodać więcej cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z dwiema łyżkami wody, dodać do gotujących się malin i energicznie wymieszać aby nie powstały grudki. Gotować jeszcze przez chwilę aż frużelina zgęstnieje. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej tylko do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Gorącą żelatynę dodać do gorącej frużeliny, wymieszać, nie gotować ***

Maliny do ciasta, mieszane w trakcie gotowania
*** Frużelinę schłodzić a następnie wylać na ciasto i całość wstawić do lodówki ***

Malinowa frizelina na cieście

Tarta z kremem z mascarpone

*** SMACZNEGO ***