Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem idealnie nadają się do hamburgerów ale oczywiście nie tylko, świetnie pasują również na śniadanie, kolacje czy piknik. Są pyszne, mięciutkie i pulchne. Do ich wykonania użyłam suchych drożdży bo tak jest szybciej ale oczywiście możemy też użyć świeżych (15 gram) tylko wtedy należy wykonać rozczyn.

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

Składniki:
650g mąki pszennej
200 ml mleka
200 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
7 gram suchych drożdży
2 łyżki miękkiego masła

*** Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, do mleka wsypujemy drożdże i lekko mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników: sól, cukier, wodę oraz masło i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***

Wyrobione ciasto w oczekiwaniu aż wyrośnie
*** Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i dzielimy na 12 części. Z każdej kulki formułujemy kulkę (lub inny kształt), układamy na blaszce wyłożonej papierem i spłaszczamy. Następnie znowu odkładamy bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut ***

Ciasto uformowane na bułki
*** Wyrośnięte bułki możemy ponacinać, następnie smarujemy rozmieszanym jajkiem i obsypujemy sezamem, makiem, słonecznikiem lub innymi nasionami ***

Ciasto przygotowane do włożenia do piekarnika
*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 20 minut ***

Domowe bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Bułeczki czosnkowe