Domowy kopiec kreta

Pyszny domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Jedno z najpyszniejszych ciast na świecie. Moja córka je wprost uwielbia. Oczywiście kiedyś robiłam je z paczki ale od kiedy zaczęłam piec swój domowy kopiec tamten kartonikowy może się schować. Mój przepis jest mega łatwy i szybki. Ciasto smakuje wprost doskonale, polecam :))

 

Domowy kopiec kreta

 

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju lub oliwy
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę :
3 banany

500 ml śmietany kremówki 30%

2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy

100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

 

*** Składniki na ciasto dokładnie zmieszać aż powstanie jednolita masa ***

Mieszamy składniki na ciasto
*** Masę wylewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem tortownice- moja blaszka ma średnice 23 cm  ***

Ciasto na kopiec kreta

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35 minut- do suchego patyczka ***

Ciasto po wyjęciu z piekarnika

*** Delikatnie wydrążamy połowę ciasta za pomocą łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód ***

Spód ciasta przeznaczony na kopiec kreta

*** Banany obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na połówki, układamy w wydrążonym cieście i smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały ***

Banany ułożone na upieczonym cieście

*** Czekoladę kroimy na drobne kawałki ***

Czekolada krojona na drobne kawałki

*** Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na bananach tworząc kopiec ***

Masa z kremówki na cieście z bananami

*** Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając ***

Domowy kopiec kreta prawie gotowy

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut ***

Kopiec kreta z widocznym wnętrzem

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Tarta z kremem z mascarpone i frużeliną malinową

 

3.9 11 votes
Article Rating

Leave a Reply

27 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
Martyna
7 dni temu

Ciasto właśnie chłodzi się w lodówce , fakt że wydłużyłam czas pieczenia do 50 min , ale wyszło pyszne , także polecam 🙂

Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Właśnie upiekłam to ciasto i wyszło super, również wydłużyłam czas pieczenia o 15min w 180stopniach

Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Właśnie upiekłam to ciasto i wyszło super, również wydłużyłam czas pieczenia o 15min w 180stopniach. Pozdrawiam Patrycja

Last edited 1 miesiąc temu by
Ania
Ania
1 miesiąc temu

ciato bardzo dobre pieklam 45 min w 180stopnich i wyszlo idelane

Michał
Michał
2 miesięcy temu

A czy jajka ubijamy osobno czy razem?

Monika
Monika
2 miesięcy temu

Ja piecze z tego przepisu za każdym razem i wychodzi mega pyszne! Wiec nie wiem jak może nie wyjść ciasto z tego przepisu!

Justyna
Justyna
2 miesięcy temu

Moje ciasto tez wyszło super- idealne.

Ola
Ola
3 miesięcy temu

Muszę obronić to ciasto czekoladowe. Moje wyszło idealne, jedynie piekłam jakieś 15 minut dłużej (co się często zdarza z przepisami, że robimy coś krócej / dłużej). Nie było zakalca

Milena
Milena
3 miesięcy temu

Przepis tragedia. Podpisuje się pod każdym komentarzem o zakalcu. Przedłużyłam czas pieczenia o 15 minut a i tak spód surowy. Nie polecam.

Sabina
Sabina
3 miesięcy temu

Z powodu braku kakao musiałam zastąpić rozpuszczona gorzka czekolada ale i tak wyszło pyszne 🙂 wydłużyłam również czas pieczenia o 10 minut ponieważ po 35 minutach nadal było niedopieczone.

Anet
Anet
5 miesięcy temu

Beznadziejny przepis na ciasto… piekę już prawie 50min i nadal w środku surowe… :/ zepsuło mi to cały dzień i plany. Nie polecam.

mm
mm
5 miesięcy temu

Witam, moje ciasto tez po 35min dalej jest w środku surowe 🙁 pierwszy raz tak mi się stało, czy macie pomysł dlaczego tak się stało? za mało mąki może? Jaka powinna być konsystencja ciasta przed wlaniem na blachę?
Czy ubijacie pianę z białek czy w całości?

Agnieszka Karwanska
Agnieszka Karwanska
6 miesięcy temu

Właśnie się piecze

Anonimowo
Anonimowo
6 miesięcy temu

Pyszne. Wyszło super!

Beata
Beata
6 miesięcy temu

Pyszne ciasto. Wyszło idealne. Z pewnością upięte je jeszcze nie raz.

Justyna
Justyna
7 miesięcy temu

Piękę już dzisiaj to drugi raz. Pierwsze wyjelam po 35min. W środku było całkiem surowe. Teraz piecze się już 50 min i nadal jest surowe. Przelaczylam na sam dół bo z góry już popekalo, zobaczymy co z tego wyjdzie.. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

Anonimowo
Anonimowo
8 miesięcy temu

Wyszedł mi totalny zakalec.. porazka.. może dodałam zimnego mleka?

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

jaka pojemnosc szklanki? pozdrawiam 🙂

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Jak długo ciasto może być przechowywane w lodówce? W niedziele przyjda goście, czy mogę w piątek zrobić ciasto?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Uwielbiam. Wyśmienity, prosty i efektowny przepis. Z całego serca polecam:)

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Smietana po ubiciu z 2 fixami jest za rzadka lepiej dodatkowo dac jeszcze zelatyny

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Do śmietany najlepiej dodać masę śmietanową Dr.Oetker

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

W przepisie są 3 banany a na zdjęciu jest dwa razy więcej. DLACZEGO????