Szare kluski z wędzonym boczkiem i kapustą

Kluski z boczkiem i kapustą

Szare kluski z wędzonym boczkiem i kapustą

Wielkopolskie szare kluski z podsmażonym boczkiem wędzonym i gotowaną kapustą kiszoną. Tak je lubię, że mogłabym je jeść chyba codziennie… tyle, że niestety jest to danie dość kaloryczne i raczej można sobie pozwolić na nie raz na jakiś czas 🙁 ale jak już je robię to jest u nas prawdziwa uczta :))

Szare kluski z wędzonym boczkiem i kapustą

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
20 dkg wędzonego boczku
1-2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka soli do gotowania klusek

*** Ziemniaki obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach- można to zrobić ręcznie jednak zdecydowanie szybciej i wygodniej będzie mechanicznie, ja tak właśnie robię ***

Starte ziemniaki
*** Starte ziemniaki należy przełożyć w lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu ***

Odsączone starte ziemniaki
*** Do odsączonych ziemniaków dodać mąkę, jajka oraz płaską łyżeczkę soli i wymieszać aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać więcej mąki ***

Masa, ciasto z ziemniaków i mąki
*** W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Ciasto przełożyć na talerz i za pomocą łyżeczki wrzucać nieduże kluski na wrzątek. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek ***

Kluski zemniaczane w garnku
*** Wędzony boczek i cebule drobno pokroić i podsmażyć na patelni ***

Boczek i cebula smażona na patelni
*** Kluski odsączyć z wody na durszlaku i przełożyć na patelnie z podsmażonym boczkiem i cebulką, wszystko wymieszać i lekko podsmażyć ***

Kluski z boczkiem na patelni
*** Kluski podawać z ugotowaną kiszoną kapustą ***

Kluski z boczkiem i kapustą

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE