Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. Uwielbiam grzyby chyba w każdej postaci. Niestety sezon na nie jest bardzo krótki więc poza nim trzeba się zadowolić na przykład mrożonymi lub suszonymi grzybami. Dziś do zrobienia obiadu użyłam właśnie mrożonych i miałam naprawdę pyszny sosik do mięska, smakowało wybornie :))
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa ok 300 gram
- Grzyby ok 100-200 gram (użyłam mrożonych podgrzybków)
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- Sól, pieprz
- Łyżeczka mąki lub serka śmietankowego
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Na początek polędwice myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy.
Następnie grzyby myjemy ( jeśli używamy mrożonych to rozmrażamy) i kroimy na kawałki.
Później na patelni rozgrzewamy olej lub masło i obsmażamy mięso krótko ale na dużym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Po zdjęciu mięsa z patelni na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę a następnie dokładamy grzyby i podsmażamy przez parę minut cały czas mieszając. Grzyby przyprawiamy solą i pieprzem.
Następnie na patelnie dokładamy mięso, podlewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy aż polędwiczki będą miękkie a sos trochę zgęstnieje.
Na końcu zagęszczamy sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie lub serkiem śmietankowym i doprawiamy do smaku.

*** Smacznego ***
Polecam również inne przepisy na polędwiczki:
Polędwiczki w sosie balsamicznym













Uda się to danie z pieczarkami?