Pierogi ruskie

Pierogi z farszem z białego sera i ziemniaków

Pierogi ruskie

Domowe pierożki nadziane farszem z ziemniaków i białego sera. Zwyczajnie pyszne. Zazwyczaj robię je na piątkowy obiad ale oczywiście można je także wyczarować w każdy inny dzień. Ciasto zawsze robię z mojego starego, sprawdzonego przepisu. Zapraszam na pierożki:

Składniki na farsz:

0,5 kg białego sera- twarogu

0,5 kg ziemniaków

2 cebule

łyżka masła (najlepiej klarowanego)

sól, pieprz, maggi w płynie

*** Ziemniaki gotujemy do miękkości i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (lub dusimy) razem z serem. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na maśle na złoty kolor a następnie dodajemy do masy z ziemniaków i sera. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku  solą, pieprzem i maggi w płynie. Farsz musi mieć dość intensywny smak.

Farsz do pierogów

Składniki na ciasto:

100 ml wody

1 łyżka masła

1 szklanka mąki

1 jajko

sól i pieprz

*** Do małego garnka wlać wodę, dodać masło i gotować aż tłuszcz się stopi ***Składniki na ciasto do pierogów

*** Na stolnicy wysypać mąkę, posypać ją łyżeczką soli oraz pieprzu i zagnieść z wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajkiem ***

Mąka z masłem i jajkiem

*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***

Gotowe ciasto na pierogi

*** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka . Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ***

Rozwałkowane ciasto z dodatkiem farszu

*** Gotowe pierożki oczekujące na ugotowanie przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***

Pierogi oczekujące na gotowanie

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i wrzucamy pierogi. Gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu dobrze jest pierogi (jeszcze na gorąco) posmarować masłem aby się nie posklejały ***

Pyszne domowe pierogi

Pierogi ruskie