Bułeczki zapiekane z pieczarkami

Bułeczki zapiekane z pieczarkami

Bułeczki zapiekane z pieczarkami

Takie bułeczki a’la zapiekanki to dobry pomysł na odmienną kolacje albo śniadanie. Można do nich wykorzystać różne wędliny i warzywa które akurat mamy w lodówce. Polecam podawać z pikantnym ketchupem lub sosem czosnkowym 🙂

SKŁADNIKI (na 4bułeczki):

4 bułeczki np kajzerki

10 dkg pieczarek

1 cebula

1 papryka (ja miałam papryki w trzech kolorach i dałam z każdej po trochu)

10 dkg szynki

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

10 dkg żółtego sera

 

Zestaw produktów na zapiekane bułeczki

*** Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy i mieszamy w miseczce razem z miękkim masłem. W bułkach odkrawamy górną część, wydrążamy środek i smarujemy wewnątrz masłem czosnkowym. ***

Wydrążamy środek w bułeczkach

*** Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem ***

Wydrążone bułeczki i reszta składników

*** Tak powstałym farszem wypełniamy nasze bułeczki, zakrywamy odciętą górną częścią i zawijamy każdą z osobna w folie aluminiową ***

Bułeczki w foli aluminiowej

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut ***

Gotowe zapekanki w bułeczkach

SMACZNEGO 🙂