Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Metodą prób i błędów doszłam do idealnego ciasta na pierogi. Cieniutkie, cudownie maślane, z mięsnym farszem- pycha. Pierożki są dość pracochłonne ale efekt i smak rekompensują w pełni poświęcony im czas 🙂

Składniki na farsz:

0,5 kg mięsa- pieczonego, gotowanego lub smażonego (ja zazwyczaj mięso na farsz piekę w piekarniku w rękawie)

2 ząbki czosnku

łyżeczka startego imbiru

sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra

*** Mięso należy zmielić lub bardzo drobno pokroić ***

Mieso na pierogi

*** Mięso przyprawiłam już przed pieczeniem w piekarniku ale i tak po zmieleniu trzeba je jeszcze doprawić ponieważ smak musi być dość intensywny. Ja dodałam po łyżeczce soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz ostrej, gałki muszkatołowej, łyżkę majeranku, kilka kropel maggi i przeciśnięty czosnek oraz starty imbir.   Farsz nie może być zbyt suchy (jeżeli taki jest można dodać trochę sosu od pieczenia mięsa lub więcej maggi w płynie a mniej soli) ***

Farsz na pierogi

Składniki na ciasto:

100 ml wody

1 łyżka masła

1 szklanka mąki

1 jajko

sól i pieprz

*** Do małego garnka wlać wodę, dodać masło i gotować aż tłuszcz się stopi ***Ciasto na pierogi

*** Na stolnicy wysypać mąkę, posypać ją łyżeczką soli oraz pieprzu i zagnieść z wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajkiem ***

Ciasto na pierogi 2

*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***

Gotowe ciasto na pierogi

*** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***

Wycinamy ciasto na pierogi

*** Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy za pomocą widelca***

Wycinamy ciasto na pierogi

*** Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***

Sklejamy pierogi

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i wrzucamy pierogi. Gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia ***

Gotujemy pierogi

*** Po ugotowaniu dobrze jest pierogi (jeszcze na gorąco) posmarować masłem aby się nie posklejały ***

Pierogi z mięsem

*** pierogi można podawać polane zrumienioną na maśle cebulką ***

Pierogi z mięsem na talerzu

SMACZNEGO 🙂