Gulasz wołowy z papryką - FullSizeRender2 1

Gulasz wołowy z papryką

Gulasz wołowy z papryką

Sycące i aromatyczne danie, idealne na chłodniejsze dni. Gulasz wołowy z papryką to prosty, łatwy w wykonaniu i pyszny posiłek, którym naje się cała rodzina. Jak dla mnie taki gulasz najlepiej smakuje w połączeniu z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem 🙂 Ale oczywiście panuje tu pełna dowolność i możemy podać go zarówno z duszonymi ziemniaczkami, jak i z kluskami czy nawet tylko z pieczywem.

Gulasz wołowy z papryką

Składniki na gulasz wołowy z papryką

  • 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
  • 1 papryka ( użyłam pół czerwonej i pół zielonej )
  • 1 niewielka marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybków
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • Przyprawy: sól i pieprz- do smaku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki mąki

Przepis na gulasz wołowy z papryką krok po kroku

Na początek mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.

Mięso wołowe

Następnie pokrojone mięso oprószamy mąką i podsmażamy na patelni, do momentu, aż straci surowy kolor.

Podsmażone mięso wołowe

Dokładamy pokrojoną w piórka cebulkę oraz posiekany czosnek i wszystko podsmażamy, ciągle mieszając.

Mięso gulaszowe z cebulką

Marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę i dokładamy na patelnie. Smażymy jeszcze przez chwilkę.

Wołowina z warzywami

Całość zalewamy wodą lub bulionem i dodajemy pokruszone suszone grzybki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 50 minut.

Gulasz wołowy z warzywami

Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i w razie potrzeby podlewamy wodą. Potrawę dusimy jeszcze około 20 minut- do całkowitej miękkości mięsa.

Sycący i aromatyczny gulasz

Po tym czasie przyprawiamy gulasz mieloną papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Jeżeli sos nie zgęstniał wystarczająco możemy go dodatkowo zaciągnąć niewielką ilością mąki wymieszaną z odrobiną wody.

Gulasz wołowy z papryką

Sycący gulasz idealny na jesienny obiad

Gulasz wołowy podajemy z kaszą, ziemniaczkami, kluskami lub pieczywem.

Gulasz wołowy z papryką

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam także: zupę gulaszową

Zupa gulaszowa

1 komentarz do “Gulasz wołowy z papryką”

  1. do tego typu dan świetnie nadaje się wolnowar,, polecam każdemu chociaż spróbować, mam od makr crock pot i ani razu nie przypaliłam a smak genialny

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry