Pstrąg pieczony z masłem ziołowym
Pstrąg pieczony z masłem ziołowym to smakowite białe mięsko i chrupiąca skórka a do tego ten pyszny ziołowy smak i cudowny unoszący się po całej kuchni zapach, trudno się oprzeć takiej rybce. W ciepły dzień można również takiego pstrąga przyrządzić na grillu. Palce lizać :))
Składniki na pieczonego pstrąga:
- 2 świeże pstrągi- wypatroszone
- 1 łyżka masła
- po 1 łyżeczce posiekanych lub suszonych ziół: pietruszki, tymianku, bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 plasterki cytryny
Pstrąga myjemy, osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem i wstawiamy na 30 minut do lodówki
![]()
W miseczce mieszamy: masło (1 łyżkę), zioła (pietruszka, bazylia, tymianek- po 1 łyżeczce), sól i pieprz (po szczypcie), przeciśnięte dwa ząbki czosnku oraz z sok z cytryny (1 łyżka).
![]()
Tak powstałym masełkiem ziołowo-cytrynowym faszerujemy ryby.
![]()
Następnie pstrągi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut lub grillujemy ułożone na kratkach do grillowania ryb.
![]()
Pstrąg pieczony z masłem ziołowym podajemy obłożone plasterkami cytryny

*** Smacznego ***
Polecam również: