Pstrąg pieczony z masłem ziołowym - FullSizeRender 6

Pstrąg pieczony z masłem ziołowym

Pstrąg pieczony z masłem ziołowym

Pstrąg pieczony z masłem ziołowym to smakowite białe mięsko i chrupiąca skórka a do tego ten pyszny ziołowy smak i cudowny unoszący się po całej kuchni zapach, trudno się oprzeć takiej rybce. W ciepły dzień można również takiego pstrąga przyrządzić na grillu. Palce lizać :))

Składniki na pieczonego pstrąga:

  • 2 świeże pstrągi- wypatroszone
  • 1 łyżka masła
  • po 1 łyżeczce posiekanych lub suszonych ziół: pietruszki, tymianku, bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 plasterki cytryny

Pstrąga myjemy, osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem i wstawiamy na 30 minut do lodówki

Świeże wypatroszone pstrągi

W miseczce mieszamy: masło (1 łyżkę), zioła (pietruszka, bazylia, tymianek- po 1 łyżeczce), sól i pieprz (po szczypcie), przeciśnięte dwa ząbki czosnku oraz z sok z cytryny (1 łyżka).

Farsz ziołowy z cytryną do pstrąga

Tak powstałym masełkiem ziołowo-cytrynowym faszerujemy ryby.

Pstrągi faszerowane masłem ziołowym

Następnie pstrągi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut lub grillujemy ułożone na kratkach do grillowania ryb.

Pstrąg pieczony z masłem ziołowym

Pstrąg pieczony z masłem ziołowym podajemy obłożone plasterkami cytryny

Faszerowane masłem pstrągi z piekarnika
Pstrąg pieczony z masłem ziołowym

*** Smacznego ***

Polecam również:

Pstrąg z masłem czosnkowym

Pstrąg pieczony w pietruszce

 

Pstrąg z piekarnika

Pieczony pstrąg i frytki

 

Matiasy w warzywach
Matiasy w warzywach - Idealne na przekąskę, zarówno imprezową,

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry