Majonezowe kotleciki z kurczaka


Majonezowe kotleciki z kurczaka

Delikatne i soczyste kotlety drobiowe w chrupiącej, złocistej panierce. Marynata nadaje mięsu bogatego, kremowego smaku i aromatu. Ta propozycja z pewnością zadowoli wielu smakoszy.

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 jajko

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

Przyprawy:

sól, pieprz

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista)

 

 

*** Filety przekrawamy wzdłuż na dwie części, rozkładamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i niezbyt mocno rozbijamy ***

*** Rozbite mięso przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Do miski wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty czosnek, jogurt oraz majonez, wsypujemy mąkę i przyprawę do kurczaka. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do tak przygotowanej marynaty przekładamy mięso i odstawiamy całość na minimum 1 godzinę (można zostawić mięso w marynacie w lodówce nawet do następnego dnia) ***

*** Po tym czasie kotlety kolejno nabieramy widelcem i obtaczamy w bułce tartej ***

*** Smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE