Majonezowe kotleciki z kurczaka
Delikatne i soczyste kotlety drobiowe w chrupiącej, złocistej panierce. Marynata nadaje mięsu bogatego, kremowego smaku i aromatu. Ta propozycja z pewnością zadowoli wielu smakoszy.
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
Przyprawy:
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista)
*** Filety przekrawamy wzdłuż na dwie części, rozkładamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i niezbyt mocno rozbijamy ***
*** Rozbite mięso przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** Do miski wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty czosnek, jogurt oraz majonez, wsypujemy mąkę i przyprawę do kurczaka. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Do tak przygotowanej marynaty przekładamy mięso i odstawiamy całość na minimum 1 godzinę (można zostawić mięso w marynacie w lodówce nawet do następnego dnia) ***
*** Po tym czasie kotlety kolejno nabieramy widelcem i obtaczamy w bułce tartej ***
*** Smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ