Bałkańskie naleśniczki zapiekane z serem


Bałkańskie naleśniczki zapiekane z serem

Delikatne, lekko rumiane roladki naleśnikowe, które kryją w swoim wnętrzu aromatyczne i sycące nadzienie. Pełne smaku danie, idealne na obiad lub kolację. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Naleśniki:

3 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

1 szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • Farsz:

0,5 kg mielonej wieprzowiny

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 papryka (u mnie mix 3 kolorów)

sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia i oregano

2 łyżki pikantnego ketchupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

20 dkg żółtego sera

olej do smażenia

 

*** Przygotowujemy naleśniki. Podane składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę ***

*** Przygotowujemy farsz. Papryki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i papryki. Smażymy chwilę często mieszając ***

*** Dodajemy mięso mielone ***

*** Obsypujemy przyprawami ***

*** Mieszamy i smażymy, aż mięso straci surowy kolor. Zdejmujemy z palnika i dodajemy ketchup oraz koncentrat. Dokładnie mieszamy ***

** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu. Całość posypujemy porcją startego sera ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy, kroimy na 3 lub 4 części i układamy w żaroodpornym naczyniu Z wierzchu posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE