Bałkańskie naleśniczki zapiekane z serem
Delikatne, lekko rumiane roladki naleśnikowe, które kryją w swoim wnętrzu aromatyczne i sycące nadzienie. Pełne smaku danie, idealne na obiad lub kolację. Polecam!
Składniki:
- Naleśniki:
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- Farsz:
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 papryka (u mnie mix 3 kolorów)
sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia i oregano
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dkg żółtego sera
olej do smażenia
*** Przygotowujemy naleśniki. Podane składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę ***
*** Przygotowujemy farsz. Papryki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i papryki. Smażymy chwilę często mieszając ***
*** Dodajemy mięso mielone ***
*** Obsypujemy przyprawami ***
*** Mieszamy i smażymy, aż mięso straci surowy kolor. Zdejmujemy z palnika i dodajemy ketchup oraz koncentrat. Dokładnie mieszamy ***
** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu. Całość posypujemy porcją startego sera ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy, kroimy na 3 lub 4 części i układamy w żaroodpornym naczyniu Z wierzchu posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ