Sernik waniliowy


Sernik waniliowy

Sernik waniliowy, to ciasto o delikatnym smaku i kremowej konsystencji, który zachwyca swoją prostotą i elegancją. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny deser na każdą okazję.

 

 

Składniki:

*na tortownicę o średnicy 22cm

  • Spód ciasta:

ok 200g ciastek pełnoziarnistych

60g masła

  • Masa serowa:

1 kg sera mielonego (może być twaróg z wiaderka)

1 opakowanie cukru waniliowego 16g

3/4 szklanki cukru

3 łyżki mąki tortowej

3 płaskie łyżki budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)

4 jajka

200 ml kwaśnej śmietany 18%

  • Wierzch:

150g serka mascarpone

150g śmietanki kremówki

4 łyżki cukru pudru

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku ***

*** Ciastka kruszymy w malakserze ***

*** Tortownicę lub rant cukierniczy (u mnie o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka i równomiernie rozprowadzamy ***

*** Ser przekładamy do miski, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowym i ucieramy mikserem przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę oraz budyń w proszku mieszamy ***

*** Następnie cały czas miksując wbijamy do masy serowej kolejno po jednym jajku. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Masę przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230’C i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140’C i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę ***

*** Sernik po upieczeniu będzie „galaretowaty” ale po wystudzeniu i schłodzeniu stężeje. Po ostudzeniu delikatnie zdejmujemy obręcz i wkładamy sernik do lodówki na minimum 3 godziny ***

*** Po tym czasie przygotowujemy krem śmietankowy. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na schłodzony sernik wyrównujemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE