Sernik waniliowy
Sernik waniliowy, to ciasto o delikatnym smaku i kremowej konsystencji, który zachwyca swoją prostotą i elegancją. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny deser na każdą okazję.
Składniki:
*na tortownicę o średnicy 22cm
- Spód ciasta:
ok 200g ciastek pełnoziarnistych
60g masła
- Masa serowa:
1 kg sera mielonego (może być twaróg z wiaderka)
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)
4 jajka
200 ml kwaśnej śmietany 18%
- Wierzch:
150g serka mascarpone
150g śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
*** Masło roztapiamy w garnuszku ***
*** Ciastka kruszymy w malakserze ***
*** Tortownicę lub rant cukierniczy (u mnie o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka i równomiernie rozprowadzamy ***
*** Ser przekładamy do miski, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowym i ucieramy mikserem przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę oraz budyń w proszku mieszamy ***
*** Następnie cały czas miksując wbijamy do masy serowej kolejno po jednym jajku. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Masę przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230’C i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140’C i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę ***
*** Sernik po upieczeniu będzie „galaretowaty” ale po wystudzeniu i schłodzeniu stężeje. Po ostudzeniu delikatnie zdejmujemy obręcz i wkładamy sernik do lodówki na minimum 3 godziny ***
*** Po tym czasie przygotowujemy krem śmietankowy. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na schłodzony sernik wyrównujemy ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ