Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym
Klasyka w wyjątkowym wydaniu. Delikatne liście kapusty wypełnione pysznym farszem, innym niż w tradycyjnych gołąbkach, ale równie pysznym i całość duszona w aksamitnym, kremowym sosie pieczarkowym. Mega smaczne danie.
Składniki:
0,5kg mielonej wieprzowiny
1 jajko
100g kaszy gryczanej
1 ząbek czosnku
300ml bulionu
20 dkg pieczarek
1 cebula
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek
1/3 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
olej do smażenia
*** Kaszę gotujemy przez około 10 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę oraz przyprawy do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Kapustę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy kilka minut, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Nacinamy głąb i zdejmujemy pojedyncze liście ***
*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***
*** Zakładamy najpierw boki do środka, a następnie zwijamy od dołu do góry, w rulony ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy do zrumienienia ***
*** Pieczarki przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki ***
*** Podsmażamy chwilę z dwóch stron, do zrumienienia ***
*** Następnie dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki ***
*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość przez około 30 minut ***
*** Po tym czasie gołąbki przekładamy na chwilę na talerz. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki oraz kilka łyżek gorącego sosu z patelni, mieszamy. Całość wlewamy na patelnię ***
*** Mieszamy i zagotowujemy ***
*** Dokładamy ponownie gołąbki i gotujemy wszystko na małym ogniu, jeszcze przez około 10 minut ***
*** Podajemy ze świeżym pieczywem lub z gotowanymi ziemniaczkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ