Krokiety świąteczne
Chrupiące, aromatyczne i rumiane krokiety. Świetnie smakują podane z sosem grzybowym lub czosnkowym. Do przygotowania farszu można użyć mięsa, które zostało nam z poprzedniego obiadu.
Składniki:
ok 10-12 naleśników PRZEPIS TUTAJ
+ ciasto naleśnikowe do panierowania
1 szklanka bułki tartej
Mięso gotowane, pieczone lub smażone
200g kapusty kiszonej
1 cebula
ok 100g pieczarek
1 łyżka masła
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir
liść laurowy, ziele angielskie
- Dodatkowo:
olej do smażenia
sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ
*** Przygotowujemy farsz.Kapustę kiszoną zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości, odcedzamy ***
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy do zrumienienia grzybów ***
*** Mięso (ugotowane, smażone lub pieczone, może być z wczorajszego obiadu) siekamy drobno wraz z pieczarkami. Masę dość intensywnie przyprawiamy ***
*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu mięsno-pieczarkowego ***
*** Na mięsie układamy porcję ugotowanej kapusty ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***
*** A następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***
*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście ***
*** A następnie panierujemy w bułce tartej ***
*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Sałatki na święta i wigilię Przepisy tutaj (KLIK)
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepisy tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)
Mięso na wigilię?
A gdzie jest napisane, że to jest danie na wigilię?