Krokiety świąteczne


Krokiety świąteczne

Chrupiące, aromatyczne i rumiane krokiety. Świetnie smakują podane z sosem grzybowym lub czosnkowym. Do przygotowania farszu można użyć mięsa, które zostało nam z poprzedniego obiadu.

 

 

Składniki:

ok 10-12 naleśników PRZEPIS TUTAJ

+ ciasto naleśnikowe do panierowania

1 szklanka bułki tartej

  • Farsz: 

Mięso gotowane, pieczone lub smażone

200g kapusty kiszonej

1 cebula

ok 100g pieczarek

1 łyżka masła

sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir

liść laurowy, ziele angielskie

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

 

*** Przygotowujemy farsz.Kapustę kiszoną zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości, odcedzamy ***

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy do zrumienienia grzybów ***

*** Mięso (ugotowane, smażone lub pieczone, może być z wczorajszego obiadu) siekamy drobno wraz z pieczarkami. Masę dość intensywnie przyprawiamy ***

*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu mięsno-pieczarkowego ***

*** Na mięsie układamy porcję ugotowanej kapusty ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***

*** A następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą.  Krokiety obtaczamy najpierw w cieście ***

*** A następnie panierujemy w bułce tartej ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Krokiety świąteczne