Rolada gołąbkowa


Rolada gołąbkowa

Jeśli tak jak ja  uwielbiacie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zawijaniem, to ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Zawijamy tylko raz, jedną dużą roladę i zapiekamy w całości. Pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Jednocześnie z roladą możemy w piekarniku upiec pyszne ziemniaczki i wówczas mamy cały obiadek za jednym zamachem. Polecam! Przepis na ziemniaczki (klik)

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonej wieprzowiny 

100g ryżu (1 woreczek)

1 cebula + łyżeczka masła

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

1 nieduża główka kapusty

pół szklanki słodkiej śmietanki 30%

  • Sos pomidorowy:

350 ml passaty pomidorowej

1 płaska łyżeczka cukru

sól, pieprz

 

 

*** Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście ***

*** Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulkę, ugotowany ryż oraz przyprawy do smaku ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Liście kapusty układamy na blacie jeden na drugim tworząc prostokąt. Na kapuście rozsmarowujemy masę mięsną, pozostawiając wolne brzegi ***

*** Całość rolujemy, układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy śmietanką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Do garnuszka wlewamy passatę pomidorową, dodajemy wywar, który powstał podczas pieczenia rolady, mieszamy i przyprawiamy do smaku ***

*** Roladę polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE