Gulasz burgundzki
Gęsty, syty i treściwy gulasz wołowy z pysznymi dodatkami. Robiony na wzór wołowiny po burgundzku, tyle, że na patelni (lub duszony w garnku) zamiast w piekarniku. Pyyyszny. Świetnie smakuje z pyzami, kluskami albo po prostu ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Składniki:
ok 1 kg wołowiny
20dkg boczku wędzonego
1 duża marchew (lub 2 mniejsze)
1 cebula
3 ząbki czosnku
10 dkg małych pieczarek
1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
2 szklanki bulionu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, liść laurowy
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej pietruszki
*** Wołowinę kroimy w dużą kostkę ***
*** Boczek wędzony kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni na małej mocy palnika ***
*** Gdy boczek się wytopi przekładamy go do garnka lub na patelnię z wysokim rantem, tłuszcz zostawiamy, dodajemy łyżkę masła i podsmażamy mięso, tak aby z każdej strony się zrumieniło ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka z boczkiem, a na patelnię dokładamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w krążki marchew, cebulę oraz posiekany w plastry czosnek ***
*** Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa ***
*** Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***
*** Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 1,5 godziny ***
*** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy przez chwilę pieczarki ciągle mieszając ***
*** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy je do gulaszu i dusimy całość jeszcze przez około pół godziny, do miękkości mięsa ***
*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Gdy mięso jest już całkowicie miękkie, zaciągamy gulasz mąką ( do 1/3 szklanki wody wsypujemy dwie łyżki mąki, mieszamy i wlewamy do garnka), zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku ***
*** Podajemy posypane siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ