Krokiety folwarczne
Niedawno jadłam takie krokiety na wakacjach, tak mi smakowały, że postanowiłam odtworzyć ten smak. Do zrobienia farszu użyłam mięso, które zostało mi z poprzedniego obiadu (może to być mięso z rosołu albo z gulaszu), zmieliłam je i dodałam pozostałe składniki. Wyszło rewelacyjnie!
Składniki:
ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ
+ ciasto naleśnikowe do panierowania
1 szklanka bułki tartej
Mięso gotowane, pieczone lub smażone
1 cebula
1 mała cukinia
1 łyżka masła
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir
- Dodatkowo:
olej do smażenia
sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ
*** Przygotowujemy farsz. Mięso obieramy z kości i mielimy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy ***
*** Zmielone mięso przyprawiamy dość intensywnie do smaku, mieszamy ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ***
*** Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, mieszamy , przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ciągle mieszając, aż cukinia zmięknie ***
*** Podsmażone warzywa dodajemy do zmielonego wcześniej mięsa ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Na środku każdego naleśnika rozsmarowujemy porcję farszu ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***
*** A następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***
*** W ten sam sposób tworzymy pozostałe krokiety ***
*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej ***
*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju ***
*** Smażymy z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Co za bzdury wypisujesz.