Pikantna fasolka z mieloną wołowiną i papryką


Pikantna fasolka z mieloną wołowiną i papryką

 

 

Składniki:

500g fasolki Jaś karłowy

ok 500g mielonej wołowiny

2 ząbki czosnku

1 marchew

1 papryka (u mnie po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej)

1 papryczka chilli

ok 3 litry bulionu

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżka koncentratu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier

liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

olej do smażenia

 

*** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin do napęcznienia ***

*** Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mieloną wołowinę ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Dodajemy startą na tarce marchew, mieszamy i podsmażamy ***

*** Dokładamy posiekaną papryczkę chilli oraz pokrojoną w kostkę paprykę ***

*** Podsmażamy przez około minutę, często mieszając ***

*** Następnie całość przekładamy do garnka z fasolką ***

*** Dokładamy pomidory z puszki, mieszamy ***

*** Całość gotujemy przez około 1 godzinę – do miękkości fasoli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i paprykami ***

*** Gotujemy jeszcze kilka minut często mieszając ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE