Pikantna fasolka z mieloną wołowiną i papryką
Składniki:
500g fasolki Jaś karłowy
ok 500g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 papryka (u mnie po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej)
1 papryczka chilli
ok 3 litry bulionu
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
olej do smażenia
*** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin do napęcznienia ***
*** Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mieloną wołowinę ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Dodajemy startą na tarce marchew, mieszamy i podsmażamy ***
*** Dokładamy posiekaną papryczkę chilli oraz pokrojoną w kostkę paprykę ***
*** Podsmażamy przez około minutę, często mieszając ***
*** Następnie całość przekładamy do garnka z fasolką ***
*** Dokładamy pomidory z puszki, mieszamy ***
*** Całość gotujemy przez około 1 godzinę – do miękkości fasoli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i paprykami ***
*** Gotujemy jeszcze kilka minut często mieszając ***
*** SMACZNEGO ***