Ryż na mleku z musem jabłkowym
Doskonała przekąska, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ryż na mleku przygotowuje się szybko i sprawnie, a mus z jabłek dodatkowo zwiększa jego atrakcyjność smakową. Polecam!
Składniki:
0,5 litra mleka (użyłam mleko krowie i kokosowe – pół na pół)
1 szklanka sypkiego ryżu
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki masła
1 szklanka musu jabłkowego
1 łyżka cynamonu
*** Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, wsypujemy ryż, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Dodajemy masło, mieszamy i zmniejszamy moc palnika do minimum ***
*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem często mieszając ***
*** Gotujemy przez około 20 minut, aż ryż wsiąknie mleko i całkowicie zmięknie ***
*** Na dnie płaskiej miseczki lub innego naczynia wykładamy połowę gorącego ryżu ***
*** Na ryż wykładamy mus jabłkowy ***
*** Na mus pozostały ryż ***
*** Całość oprószamy cynamonem ****
*** SMACZNEGO ***