Ryż na mleku z musem jabłkowym


Ryż na mleku z musem jabłkowym

Doskonała przekąska, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ryż na mleku przygotowuje się szybko i sprawnie, a mus z jabłek dodatkowo zwiększa jego atrakcyjność smakową. Polecam!

 

Składniki:

0,5 litra mleka (użyłam mleko krowie i kokosowe – pół na pół)

1 szklanka sypkiego ryżu

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki masła

1 szklanka musu jabłkowego

1 łyżka cynamonu

 

 

*** Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, wsypujemy ryż, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Dodajemy masło, mieszamy i zmniejszamy moc palnika do minimum ***

*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem często mieszając ***

*** Gotujemy przez około 20 minut, aż ryż wsiąknie mleko i całkowicie zmięknie ***

*** Na dnie płaskiej miseczki lub innego naczynia wykładamy połowę gorącego ryżu ***

*** Na ryż wykładamy mus jabłkowy ***

*** Na mus pozostały ryż ***

*** Całość oprószamy cynamonem ****

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE