Wakacyjne roladki z mieloną wołowiną


Wakacyjne roladki z mieloną wołowiną

Mielone zraziki wołowe wzbogacone o soczyste letnie warzywa i duszone w aromatycznym sosie, pięknie wyglądają i świetnie smakują. Robi się je sprawnie i dość szybko. Roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg mielonej wołowiny

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie

1 cebula

10 dkg boczku wędzonego

1 marchew

pół młodej cukinii

2 łyżki siekanego koperku

ok pół szklanki mąki

pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1,5 szklanki bulionu

olej do smażenia

 

 

*** Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek wędzony, po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew ***

*** Dokładamy startą cukinię ***

*** Mieszamy i podsmażamy przez około 2 minuty ***

*** Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Zdejmujemy z palnika ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Dokładamy warzywka z patelni i całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsno warzywnej formujemy zgrabne roladki ***

*** Roladki obtaczamy kolejno w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy roladki ***

*** Podsmażamy z każdej strony na rumiano ***

*** Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Gotujemy na dużej mocy palnika przez około 1 minutę, a następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i zagotowujemy ***

*** Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut. Po tym czasie sos zaciągamy: do 1/4 szklanki wody wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i wlewamy całość do gotującego się dania ***

*** Zagotowujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** W razie potrzeby doprawiamy do smaku i na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE