Najlepszy strogonow z pieczarkami


Najlepszy strogonow z pieczarkami

Jeśli lubicie gęste i aromatyczne gulasze, podane ze świeżym pieczywem albo pyzami lub ziemniaczkami, to ten przepis jest właśnie dla Was. Strogonow, to pomysł na elegancki rodzinny obiad, taki na przykład na niedziele lub jakąś okazję. Mega smaczny!

 

 

Składniki:

ok 1 kg wołowiny

1 cebula

20 dkg boczku wędzonego

20 dkg małych pieczarek

1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)

ok 2 szklanki bulionu

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 2 kulki ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu, 1 liść laurowe

około 1 łyżeczka cukru lub miodu

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso wołowe kroimy w średniej wielkości paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski, polewamy niewielką ilością oleju (2-3 łyżki), obsypujemy przyprawami:  solą, pieprzem i paprykami, mieszamy ***

*** Kawałki mięsa obtaczamy kolejno w mącę ***

*** Mięso obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju, na dużej mocy palnika ***

*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka lub na patenie z wysokim rantem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz, zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszamy i podlewamy bulionem ***

*** W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w słupki boczek wędzony ***

*** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę ***

*** A po chwili pieczarki (jeśli nie udało się wam kupić tych malutkich, przekrójcie te większe na połówki lub ćwiartki) ***

*** Smażymy ciągle mieszając, do zrumienienia pieczarek ***

*** Całość dodajemy do garnka z gulaszem (po około godzinie duszenia wołowiny), mieszamy i dusimy jeszcze przez 15 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki i paprykę ***

*** Delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze na małym ogniu przez około 15-20 minut – do miękkości mięsa ***

*** Pod koniec dodajemy musztardę, koncentrat oraz cukier lub miód – do smaku ***

*** Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem ***

*** Podajemy ze świeżym pieczywem lub z ziemniaczkami albo pyzami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

6 komentarzy do “Najlepszy strogonow z pieczarkami