Najlepszy strogonow z pieczarkami
Jeśli lubicie gęste i aromatyczne gulasze, podane ze świeżym pieczywem albo pyzami lub ziemniaczkami, to ten przepis jest właśnie dla Was. Strogonow, to pomysł na elegancki rodzinny obiad, taki na przykład na niedziele lub jakąś okazję. Mega smaczny!
Składniki:
ok 1 kg wołowiny
1 cebula
20 dkg boczku wędzonego
20 dkg małych pieczarek
1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
ok 2 szklanki bulionu
1 czerwona papryka
2 kiszone ogórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 2 kulki ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu, 1 liść laurowe
około 1 łyżeczka cukru lub miodu
pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
*** Mięso wołowe kroimy w średniej wielkości paski ***
*** Pokrojone mięso przekładamy do miski, polewamy niewielką ilością oleju (2-3 łyżki), obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem i paprykami, mieszamy ***
*** Kawałki mięsa obtaczamy kolejno w mącę ***
*** Mięso obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju, na dużej mocy palnika ***
*** Smażymy z każdej strony na rumiano ***
*** Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka lub na patenie z wysokim rantem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz, zalewamy winem i zagotowujemy ***
*** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszamy i podlewamy bulionem ***
*** W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w słupki boczek wędzony ***
*** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę ***
*** A po chwili pieczarki (jeśli nie udało się wam kupić tych malutkich, przekrójcie te większe na połówki lub ćwiartki) ***
*** Smażymy ciągle mieszając, do zrumienienia pieczarek ***
*** Całość dodajemy do garnka z gulaszem (po około godzinie duszenia wołowiny), mieszamy i dusimy jeszcze przez 15 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki i paprykę ***
*** Delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze na małym ogniu przez około 15-20 minut – do miękkości mięsa ***
*** Pod koniec dodajemy musztardę, koncentrat oraz cukier lub miód – do smaku ***
*** Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem ***
*** Podajemy ze świeżym pieczywem lub z ziemniaczkami albo pyzami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Poł szklanki mąki? Budyń
W mące tylko obtaczamy mięso przed obsmażeniem, nie wsypujemy jej do potrawy
Zrobiłam w niedzielę na obiad, wyszło rewelacyjne. Po prostu przepyszne danie, wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję za ten przepis. Ostatnio robiłam wersję bez wina i też było super, ale ten przepis, to prawdziwa petarda!
To chyba naj gorszy
O ile dobrze p
Proszę nie nazywać tego dania strogonow co najwyżej a La strogonow gdyż to danie strogonowem nie jest! Jest dalekie od orginału
Ludzie kochani nie Strogonow tylko Stroganow
Sorki Stroganow