Paprykowe kotleciki szu szu
Soczyste i mięciutkie w środku, a zarazem chrupiące i pięknie rumiane z zewnątrz kąski z kurczaka, smażone w aromatycznym cieście. Przepyszne!
Składniki:
2 filety z kurczaka
3 żółtka
3 łyżki oleju
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
po 1/4 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
olej do smażenia
*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości plastry ***
*** Przygotowujemy marynatę: do miski przekładamy żółtka, mąkę, jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Do marynaty przekładamy mięso i dobrze mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty masą. Całość odkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu ***
*** Smażymy z dwóch stron do momentu, aż kotleciki ładnie się zrumienią ***
*** Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ