Jogurtowiec z mrożonymi owocami
Czasami tak bywa, że w domu są tylko mrożone owoce, a mamy ochotę zrobić coś pysznego. Żaden problem, to ciasto jogurtowe można zrobić właśnie z mrożonymi owocami. Przy tym jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a wychodzi wilgotne, delikatne i przepyszne. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- CIASTO:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 jajka
100ml oleju
- KRUSZONKA:
100g mąki
5 łyżek cukru
60 g masła
- DODATKOWO:
3/4 szklanki mrożonych owoców typu jagody, borówki, maliny, porzeczki, wiśnie
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Dno foremki (moja ma wymiary 15×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy mrożone owoce ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka. Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Brzmi super. Tylko kiedyś robiłam z mrożonymi owocami ciasto, też w keksówce (przepisu nie pamiętam) ale wyszedł mi pierwszy w życiu zakalec I boje sie dodawać mrożone owoce
Ja bardzo często robię z mrożonymi owocami i zawsze wychodzi, powodem zakalca może być zbyt dużo owoców.