Naleśniki z patelni z młodą kapustą i pieczarkami


Naleśniki z patelni z młodą kapustą i pieczarkami

Sezon na młodą kapustę się zaczyna, więc warto ją wykorzystać w przygotowaniu pysznych obiadków. Dziś naleśniki faszerowane, zimą często jemy naleśniki lub krokiety z kapustą i grzybami, a wiosną wartą ją zastąpić młodszą wersją 😉 Danie jest bardzo smaczne, lekkie, ale syte i pożywne, a do tego dość szybkie i nieskomplikowane. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

10dkg  wędzonej wędliny

10dkg pieczarek

1 cebula

1/3 młodej kapusty

1 łyżka masła

sól, pieprz

10 dkg żółtego sera

  • Dodatkowo:

3 łyżki startego żółtego sera

ketchup łagodny lub pikantny

domowy sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Na patelni, na maśle podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, z drobno posiekaną cebulą. Gdy grzyby zrumienią się, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, podsmażamy przez chwilę ***

*** Dokładamy grubo poszatkowaną kapustę, delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki) i dusimy często mieszając ***

*** Gotujemy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku i odkładamy całość do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***

*** Posypujemy startym żółtym serem ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy na patelni ***

*** Z wierzchu polewamy delikatnie ketchupem (ułożyłam też kilka pieczarek, które zostały mi z farszu) ***

*** Posypujemy startym żółtym serem ***

*** Całość przez chwilkę podgrzewamy na większym ogniu (trzeba uważać żeby naleśniki się nie przypaliły), przykrywamy pokrywką ***

*** Następnie zmniejszamy moc palnika do minimum i tak zostawiamy na około 3-4 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

KOMENTARZE