Kieszonki schabowe z pieczarkami i mozzarellą
Chrupiące, panierowane kotlety faszerowane aromatycznymi pieczarkami i serem. Pomysł na pyszny i niecodzienny obiad, który w dodatku jest naprawdę nieskomplikowany w wykonaniu. Polecam!
Składniki:
4 plastry schabu
1 cebula
200g pieczarek
1 łyżka masła
4 grubsze kawałki żółtego sera mozzarella lub 1 kulka białej mozzarelli z zalewy
sól, pieprz
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
*** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy plasterki pieczarek, mieszamy. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje, a pieczarki zrumienią się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą ***
*** Mięso przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem ***
*** Na jednej stronie kotleta układamy łyżkę podsmażonych pieczarek ***
*** Na pieczarkach układamy plaster żółtego sera lub plaster odsączonej z zalewy białej mozzarelli ***
*** Na ser wykładamy kolejną łyżkę podsmażonych pieczarek ***
*** Mięso składamy na pół, tak aby farsz był zamknięty w środku ***
*** Całość przykrywamy folią spożywczą i tłuczkiem do mięsa zbijamy brzegi naszej kieszonki, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** W ten sam sposób przygotowujemy wszystkie kieszonki schabowe ***
*** Przygotowujemy dwie miski. W jednej rozbijamy jajka i mieszamy je ze szczyptą soli i pieprzu. W drugiej miseczce mieszamy mąkę z bułką tartą ***
*** Kieszonki kolejno obtaczamy najpierw w jajku ***
*** A następnie w mące z bułką tartą ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso ***
*** Kieszonki smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***
*** Ważne aby nie smażyć na zbyt dużym ogniu, ponieważ wtedy mięso szybko zrumieni się z zewnątrz, a będzie jeszcze niedosmażone w środku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Kolejny przepis wypróbowany i się nie zawiodłam, pyszne.