Kieszonki schabowe z pieczarkami i mozzarellą


Kieszonki schabowe z pieczarkami i mozzarellą

Chrupiące, panierowane kotlety faszerowane aromatycznymi pieczarkami i serem. Pomysł na pyszny i niecodzienny obiad, który w dodatku jest naprawdę nieskomplikowany w wykonaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

4 plastry schabu

1 cebula

200g pieczarek

1 łyżka masła

4 grubsze kawałki żółtego sera mozzarella lub 1 kulka białej mozzarelli z zalewy

sól, pieprz

2 jajka

1/3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy plasterki pieczarek, mieszamy. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje, a pieczarki zrumienią się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą ***

*** Mięso przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem ***

*** Na jednej stronie kotleta układamy łyżkę podsmażonych pieczarek ***

*** Na pieczarkach układamy plaster żółtego sera lub plaster odsączonej z zalewy białej mozzarelli ***

*** Na ser wykładamy kolejną łyżkę podsmażonych pieczarek ***

*** Mięso składamy na pół, tak aby farsz był zamknięty w środku ***

*** Całość przykrywamy folią spożywczą i tłuczkiem do mięsa zbijamy brzegi naszej kieszonki, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** W ten sam sposób przygotowujemy wszystkie kieszonki schabowe ***

*** Przygotowujemy dwie miski. W jednej rozbijamy jajka i mieszamy je ze szczyptą soli i pieprzu. W drugiej miseczce mieszamy mąkę z bułką tartą ***

*** Kieszonki kolejno obtaczamy najpierw w jajku ***

*** A następnie w mące z bułką tartą ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso ***

*** Kieszonki smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Ważne aby nie smażyć na zbyt dużym ogniu, ponieważ wtedy mięso szybko zrumieni się z zewnątrz, a będzie jeszcze niedosmażone w środku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Kieszonki schabowe z pieczarkami i mozzarellą